Pagina's

dinsdag 3 juli 2012

Toerist in eigen stad: volkstuintjes


Alles is hier nog redelijk nieuw voor me, ook al woon ik nu al een half jaar in Polen. Zelfs op niet-toeristische plekken voel ik me een toerist of ontdekkingsreiziger. Waar ik ook heenga of waar ik ook beland, het is altijd net een tikkeltje anders dan hoe het is in Nederland. Zo zag ik vanuit de bus op mijn weg naar mijn lessen Nederlands bij een studente thuis altijd een groot gebied met volkstuinen en op een warme, zonnige dag besloot ik daar maar eens een kijkje te nemen. 


Het was nog even lastig uit te vinden hoe ik moest lopen om naar de tuinen te gaan. Via Google Maps en satellietbeelden probeerde ik een geschikte looproute te vinden, maar na een half uur doelloos straatjes in en uit te hebben gelopen en telkens op een doodlopende weg uitkwam, besloot ik onder de verhoogde weg door te lopen, waar mijn bus altijd overheen reed. Dit bleek succesvol al moest ik wel een onbeveligde spoorwegovegang oversteken. Overigens was ik niet de enige: zakenlui liepen onder de weg door over het spoor, omaatjes met boodschappenkarretjes staken over en ook fietsers op mountainbikes gingen mij voor.


Eenmaal aangekomen bij de volkstuinen was ik aangenaam verrast. De meeste tuintjes lagen er mooi bij, met verschillende soorten groenten en fruitbomen en ook prachtige rozen en andere bloemen. Oude mannetjes waren hard aan het werk om de groei van hun gewasssen te bevorderen. Dames zaten in een comfortabele stoel te genieten van de felle zon. De meeste inwoners van Wrocław hebben geen tuin, omdat zij in een flatje wonen en mogen van geluk spreken als ze een klein balkonnetje hebben. Voor de tuinierders zonder tuin zijn deze volkstuintjes een perfecte oplossing. Ook voor de zonaanbidders, bloemenliefhebbers en fervente barbecuers is het een uitkomst. Voor een niet al te hoog bedrag kun je een tuintje huren of kopen en het zo inrichten als je zelf wilt. De enige voorwaarde is, net als in Nederland, dat je er niet mag wonen.


Tijdens mijn ontdekkingstocht liep ik door de kleine paden tussen de tuintjes door en maakte hier en daar wat foto's van de tuinen, de gewassen en de schuurtjes. Vanuit het niets kwam er ineens een boze, schreeuwende man op me af die zijn hond aan het uitlaten was. Wie ik was en waarom ik foto's maakte, wilde hij weten. Althans dat denk ik, want veel begreep ik er niet van. Rustig en vriendelijk legde ik uit dat mijn Pools nog niet zo goed is en dat ik foto's maakte voor mijn blog, omdat het zo mooi was daar.










Hij vertrouwde het niet en volgens mij dacht hij dat ik een soort spion voor de gemeente was, die foto's maakte om het gebied in kaart te brengen zodat er in de toekomst iets anders gebouwd zou kunnen worden. Verder zei hij dat ik geen recht had om daar foto's te maken, maar aangezien ik geen enkele tuin binnen ben gegaan en netjes op de paden bleef denk ik niet dat ik ook maar een enkele wet overtreden heb. De man snauwde nog wat en liep daarna nog steeds boos weg met zijn hond, telkens omkijkend of ik niet over hekken heenklom. Overigens maakte hij zich niet al te druk of ik hem ook fotografeerde, want nog geen minuut later leegde hij zijn blaas tegen een struik die voor een deel in iemands volkstuintje stond.


De rest van de tuinders leek er geen problemen mee te hebben dat ik foto's maakte en sommigen lieten me trots hun rozen zien en ondefineerbare groentes. Anderen zwaaiden vrolijk naar me en maakten een opmerking over het heerlijke weer. Hopelijk zullen wij ooit in de komende jaren tot de geluksvogels met een balkon behoren en later misschien zelfs upgraden naar een echte tuin, maar mocht dat er niet inzitten dan is zo'n volkstuintje nog helemaal niet zo'n slecht idee. Al heb ik totaal geen groene vingers en mijn vriend volgens mij ook niet. Ach, zolang er regelmatig zon is en we zo nu en dan een barbecue organiseren kunnen we vast wel iemand vinden in de vriendengroep die de tuinierders-taak dan op zich neemt. 


Lees ook:
  • Toerist in eigen stad:  ZOO
  • Toerist in eigen stad: uitzicht
  • Toerist in eigen stad: tuinen
  • Toerist in eigen stad: Wyspa Słodowa


  • Instagram

vrijdag 29 juni 2012

Toerist in eigen stad: Wyspa Słodowa


Słodowa eiland is een eilandje in de rivier de Oder, middenin Stare Miasto, de oude binnenstad van Wrocław. Zo gauw het weer het een beetje toe laat vult het eiland zich met scholieren, studenten, gepensioneerden en zakenlui die even aan de drukte van de dag willen ontsnappen. In de zomer worden er regelmatig concerten georganiseerd en ook de meeste toeristen weten dan Wyspa Słodowa goed te vinden.


Tot 1945 heette het eiland Bielarska Przednia, dat iets betekent als 'voor Bierlarska' wat de naam is van het  naastliggende eiland. Het eiland behoorde tot de Orde van St. Claire tot halverwege de 19e eeuw, daarna werd het stadseigendom. Er werden een aantal huizen gebouwd en de ijzeren bruggen naar de andere eilanden werden aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog was het eiland vaak doelwit van bombardementen, omdat het Duitse leger er hun veldartillerie had geplaatst. 


De eerste lentedag wordt in Wrocław gevierd op het stadseiland Wyspa Słodowa. Deze dag staat ook bekend als Spijbeldag, wanneer duizenden scholieren en studenten samenkomen op de eilanden in de Oder, met drank, rookwaar en barbecues waar iedereen zijn eigen maaltje op klaar kan maken. Het maakt dan ook niets uit of het weer goed genoeg is om buiten te zitten. Jas aan, sjaal om en toch maar je zonnebril op, voor het zomerse gevoel. 


Dit jaar was ik er ook bij en zag ik hoe er al vanaf het begin van de dag gefeest werd op het eiland. Rond een uur of twaalf kwamen wij aan en was meer dan de helft van de eilanders al zeer beschonken. Het tempo waarin gedronken werd was bizar. Via trechters met lange slangen werden er in hooguit drie seconden halve liter blikken bier weggewerkt: het ging zo snel dat het me maar niet lukte om er een foto van te maken.


Normaal gesproken is er vrij regelmatig politie te vinden op de eilanden en mag je er ook niet drinken. De truc is dan ook om altijd je kroon van je flesje bier te bewaren, zodat je als er politie aan komt, snel je biertje kan afsluiten en dan kan de politie je niet bekeuren. Dit is één van de eerste dingen die ik geleerd heb in Polen en het werkt inderdaad goed. 


Op deze Spijbeldag loopt de politie alleen rond om te kijken of alles een beetje rustig blijft. Er worden dan geen boetes uitgedeeld voor drinken in het openbaar, toch let iedereen nog steeds op of er politie of de Poolse stadswachten aankomen. Het is een soort van zesde zintuig geworden voor de meeste alcohol-consumerende Polen.




Lees ook:

woensdag 27 juni 2012

Toerist in eigen stad: tuinen

Wrocław is een drukke stad, maar straalt toch rust uit door de vele prachtige parken en het vele groen. Dit viel me vorige zomer op, toen ik voor het eerst de stad bezocht. Om de paar minuten kom je weer in een nieuw groen gebied, of het nu een park is of een groene allee langs het water. Doordat de stad omringd wordt door rivieren, waaronder de Oder, zijn er ook een aantal kleine, groene eilandjes te vinden waar je even kan uitrusten van je drukke leven, of je nu studeert of full-time aan het werk bent. 


Naarmate ik langer in de stad woonde ontdekte ik ook de Botanische Tuinen van Wrocław, die mijn vriend me liet zien toen ik de tweede keer naar Polen kwam. Prachtig gelegen op het schiereiland Ostrów Tumski (Kathedraal Eiland) is het zeker de moeite waard om deze tuinen eens te bezoeken op een mooie dag. De tuin werd gebouwd in 1811, maar is in de Tweede Wereldoorlog heftig gebombardeerd, waardoor veel kostbare planten en bomen verloren zijn gegaan. Nu is alles weer herbouwd en kun je in het ruim 7 hectare stuk land heerlijk rondwandelen of, zoals veel locals doen, op een bankje bij het water je lunch verorberen. De Botanische Tuinen horen bij de Universiteit van Wrocław maar zijn voor iedereen te bezichtigen voor een entreeprijs van 5zl voor studenten en 10zl voor een normaal ticket. 









Behalve de Botanische Tuinen heeft Wrocław nog een groen pareltje te bieden: De Japanse Tuinen. Vlakbij de Multimedia Fontein, de dierentuin en de Centennial Hall vind je dit kleine rustieke park. In 1913 werd het door een Duitser gebouwd voor de Wereld Expositie, in de tijd dat Wrocław nog Breslau heette en bij Duitsland hoorde. Na de hereniging met Polen is het park erg vervallen, maar in 1996 is het gerestaureerd en nu heeft het al zijn glorie weer terug. Voor 3zl mag je hier naar binnen en kun je genieten van alle pracht en praal. De bezoekers zijn meestal buitenlandse toeristen, maar ook vind je hier jonge stelletjes die picknicken aan het water.




Lees ook:

dinsdag 26 juni 2012

Toerist in eigen stad: ZOO

De grootste, de oudste, de hoogste... Voor elke Poolse attractie is het belangrijk om een overtreffende trap te noemen in brochures. Zo hebben wij sinds kort de SkyTower, het hoogste gebouw van Wrocław. Ook is er in mijn stad de grootste multimedia fontein te vinden van Polen en ook nog eens één van de grootste werkende fonteinen van Europa. Ons marktplein Rynek moet het doen met de titel één-na-grootste marktplein van Polen en de botanische tuinen zijn de op-één-na-oudste van Polen.

Afgelopen week vierde ik voor het eerst mijn verjaardag in Polen en mijn moeder kwam speciaal hiervoor naar Wrocław, dus werd het tijd voor wat toeristische bezoekjes. Zo bezochten we samen de grootste fontein, het één-na-grootste marktplein en de één-na-oudste botanische tuinen en ook nog eens twee van de grootste en belangrijkste kerken van Wrocław. Als verjaardagsuitje bezochten we één van de grootste  dierentuinen van Polen die ook nog eens één van de oudste is en de grootste collectie aan dieren heeft.

Een pracht van een dierentuin, dat is het zeker. De titel mooiste en wildste dierentuin van Polen zou ook niet verkeerd zijn. Het park werd gebouwd in 1865 toen Wrocław nog Breslau heette en in Duitse handen was. Aan de buitenvertrekken van de dieren zie je goed hoe oud het park is. De immense bomen  zorgen ervoor dat de dieren er uitzien alsof ze in een natuurlijke omgeving bivakkeren. Alhoewel de bomen natuurlijk erg Pools of Europees zijn en de wilde dieren absoluut niet.

Ook zag ik voor het eerst in mijn leven żubry, de oerossen die ook nog steeds in het wild in Polen voorkomen. Deze dieren hebben ook weer een overtreffende trap: het schijnen de grootste zoogdieren te zijn die in Europa leven en daarnaast, de naam oeros zegt het al, ze zijn ook nog eens één van de oudsten. Een leuk feitje: deze dieren worden in de dierentuin gesponsord door het biermerk Żubr, dat ook vernoemd is naar dit indrukwekkende dier.

Op de foto met een żubr, nu toch wel één van mijn favoriete dieren.

Wrocław ZOO heeft ook een prachtig aquarium

De lama's leken een aanval uit te voeren op een ander dier.

Op deze warme dag hadden we geluk een aap in actie te zien

maandag 25 juni 2012

Toerist in eigen stad: uitzicht

Het is altijd een beetje vreemd om de toerist uit te hangen in eigen stad. Zo gauw je ergens langer dan een maand woont voelt het raar om de meest toeristische trekpleisters te bezoeken. Nu is het voor mij natuurlijk allemaal een beetje anders omdat ik naar een nieuw land verhuisd ben en zeker nog niet als Poolse gezien wordt, met enkele uitzonderingen daargelaten dan. Daarom is het leuk als er mensen op bezoek komen die de stad nog nauwelijks kennen, want dan heb je een goede reden om eens flink de toerist uit te hangen, maar dan wel eentje zonder kaart en die weet welke trams je moet nemen en welke restaurants je moet mijden.










Zo is er in Wrocław een uitzichtpunt bovenop de Maria Magdalena kerk in het centrum van de stad, waar mijn moeder, maar ook Bartek en ik nog nooit waren geweest. De twee torens worden met elkaar verbonden door middel van een brug, waarvan je een perfect uitzicht hebt op de kleurrijke gebouwen van Rynek, het prachtige marktplein van Wrocław. Ook kun je met goed weer het Olympisch stadion zien en de Millenium brug. Mijn huis is helaas te laag om te zien, maar de hoge gebouwen in onze buurt, twintig minuten uit het centrum vandaan, zijn ook prima te zien vanaf deze hoogte. Het enige nadeel is dat je meer dan 240 treden moet beklimmen naar een hoogte van zo'n 70 meter, maar het uitzicht is het zeker waard.

Het uitzicht op Rynek vanaf de Maria Magdalena kerk


maandag 18 juni 2012

Integreren door het EK in Polen

Ik heb de stad nog nooit zo vol gezien als afgelopen zaterdag. In de Fan Zone waren verspreid over de hele dag 90.000 mensen en nog vele duizenden hielden zich ergens anders in de stad op. Het was een prachtig gezicht, die zee van wit-rood uitgedoste Polen. Ik ben er volledig door ingepakt en ben in deze week in één klap een heel stuk verder in mijn integratieproces. Zo ver zelfs dat sommige Polen die ik sprak niet wilden geloven dat ik echt niet Pools was en ook geen Poolse ouders dan wel grootouders had.

Samen met duizenden supporters naar de Fan Zone in Wrocław

Wat betreft het voetballen is het voorbij nu in Wrocław: er worden geen wedstrijden meer gespeeld in ons stadion. Hoe het verder zal zijn in de Fan Zone de komende weken zal me benieuwen en ook welk team ik nu zal gaan supporten. De teleurstelling was groot toen Polen het toernooi moest verlaten en voor mij kwam daar gisteren nog een klap bovenop toen ook Oranje het liet afweten.

Of ik ooit nog eens zoiets als dit zal meemaken weet ik niet, maar gelukkig hebben we de foto's nog:








Lees ook:


woensdag 13 juni 2012

Radioverslag uit Polen bij Q-Music

Afgelopen vrijdag werd ik gebeld door Kristel van Eijk van Q-Music om verslag te doen van de sfeer in Wrocław. Naast de standaard onderwerpen als het voetballen zelf en de Nederlandse en Poolse fans, ging het ook over mijzelf. Zo wilde ze weten wanneer en waarom ik naar Polen ben verhuisd en natuurlijk ook de hamvraag: welk land support ik nou het meest?

Je kunt het gesprek hier terugluisteren:


Overwinning voor Polen ondanks gelijkspel


Het groepsgevoel is geweldig bij de Polen in de Fan Zone..
Het hele publiek is één en schreeuwt uit volle borst:
"POLSKAAAA BIAŁO CZERWONI!"

Ook na de wedstrijd was de sfeer fantastisch in de stad. Het gelijkspel
tegen de Russen voelt voor veel Polen als een overwinning:
"We kicked their asses!" werd er geschreeuwd.

Door het enorme aantal fans in de Fan Zone vergeet je soms dat je op
het prachtige Rynek staat. Het zal wel wennen worden om over een
paar weken het marktplein te zien zonder de 30.000 voetbalfans.

zondag 10 juni 2012

In beeld: Oranjefans in Wrocław


Er waren misschien niet al teveel Nederlandse supporters in Wrocław, maar diegene die er waren vielen zeker op met hun oranje outfits. Ook televisieploegen en fotografen liepen af en aan om de nodige beelden van de uitgedoste fans te schieten.  Niet alleen de regionale en nationale pers sprak hen aan, maar zelfs een Vietnamees televisiestation wilde de Oranjesupporters vastleggen. Ook al waren ze met weinig, de Nederlanders hebben absoluut een indruk achtergelaten in Wrocław. 

Verschillende groepjes Nederlanders komen samen op het plein

 In Polen woonachtende Nederlander
De grootste groep Oranjesupporters

Verrassende Oranjesupporters in Wrocław

De Poolse Nederlander Adrian in de Fan Zone
De wedstrijd van Nederland tegen Denemarken trok niet al teveel bezoekers naar de Fan Zone. In vergelijking met de dag ervoor toen Polen het tegen Griekenland opnam, stond het hele plein vol: 30.000 mensen in de Fan Zone en nog velen die naar binnen wilden, maar niet meer mochten. 

De Polen waren zo enthousiast aan het vieren dat het evenement nu eindelijk begonnen was, dat na de 1e helft het bier in de Carlsberg tent al op was. Natuurlijk werden zij ook geholpen door de Tsjechen en Russen die nog niet op weg waren naar het stadion voor hun wedstrijd die later in Wrocław gespeeld zou worden. 

Op zaterdag waren er verspreid over de Fan Zone waarschijnlijk niet meer dan een paar duizend mensen. Het grootste gedeelte van het publiek was Pools, maar gelukkig kleurde zelfs Wrocław een beetje oranje tijdens deze dag. In totaal heb ik een stuk of dertig Oranjefans gespot op het plein. Ze zijn dan natuurlijk ook wel erg makkelijk te herkennen.

zaterdag 9 juni 2012

Dag 1 van EURO2012 in beeld

Jong en oud moedigden het Poolse team aan


Toeristen worden op weg geholpen door een vrijwilliger

woensdag 6 juni 2012

Station Wrocław: groots en indrukwekkend

De indrukwekkende aanblik van het nieuwe station en het plein.

Vorige week schreef ik al over het station van Wrocław, dat na jaren van verbouwing dan eindelijk werd geopend, zo vlak voor de start van het EK. Het lange wachten is het zeker waard geweest, want het resultaat is prachtig. Nog steeds wordt er hier en daar nog wat verbouwd, maar het grootste gedeelte is af en het is al volop in gebruik. Overigens ontbreekt het nog wel aan Engelse informatiebordjes en omroepteksten, maar ach, er zijn nog twee dagen over om dat te regelen.

maandag 4 juni 2012

Regenachtige opening Fan Zone Wrocław

Beveiliger van de fan zone op Rynek in regenponcho

Weer of geen weer: de beveiligingsmedewerkers op Rynek zijn er helemaal klaar voor. Geduldig wachten zij in de regen op transporten voor de laatste dingen die nog moeten worden opgebouwd. Ook beantwoorden ze vragen van toeristen met een vriendelijke lach op hun gezicht. De Fan Zone is al voor een deel geopend en er mogen dus ook al bezoekers in. Op de meest druilerige dag van de afgelopen maanden ging ik er even een kijkje nemen.

zaterdag 2 juni 2012

Burgers Charkov zijn alle kritiek beu

Onlangs was ik op reis door Oekraïne naar de hoofdstad Kiev, maar ook naar het oostelijk gelegen Charkov, waar het Nederlands elftal de eerste wedstrijden zal spelen tijdens het EK. Vanzelfsprekend komen hier veel Oranjesupporters op af, maar wat kunnen die verwachten van de stad? Wat is het eigenlijk voor een land en wie wonen er?


Over wat er op dit moment speelt in het land en hoe de inwoners hier tegenaan kijken schreef ik een artikel voor Het Parool. Vandaag werd het gepubliceerd en stond er voor het eerst een artikel van mijn hand in dit dagblad. 



donderdag 31 mei 2012

Wrocław Centraal opent deuren net op tijd


Nog één nachtje slapen en dan is het zover. Het nieuwe Wrocław Centraal Station gaat eindelijk open. Al sinds april 2010 wordt het verbouwd en ik heb het zelf nooit anders gezien dan chaotisch, lelijk, onoverzichtelijk en onbegrijpelijk. Vanaf morgen is Wrocław Główny dan eindelijk wat het zou moeten zijn: een nieuw en modern treinstation met een aantal gerenoveerde klassieke overblijfselen van hoe het station was toen het in 1855 werd gebouwd.