woensdag 27 juni 2012

Toerist in eigen stad: tuinen

Wrocław is een drukke stad, maar straalt toch rust uit door de vele prachtige parken en het vele groen. Dit viel me vorige zomer op, toen ik voor het eerst de stad bezocht. Om de paar minuten kom je weer in een nieuw groen gebied, of het nu een park is of een groene allee langs het water. Doordat de stad omringd wordt door rivieren, waaronder de Oder, zijn er ook een aantal kleine, groene eilandjes te vinden waar je even kan uitrusten van je drukke leven, of je nu studeert of full-time aan het werk bent. 


Naarmate ik langer in de stad woonde ontdekte ik ook de Botanische Tuinen van Wrocław, die mijn vriend me liet zien toen ik de tweede keer naar Polen kwam. Prachtig gelegen op het schiereiland Ostrów Tumski (Kathedraal Eiland) is het zeker de moeite waard om deze tuinen eens te bezoeken op een mooie dag. De tuin werd gebouwd in 1811, maar is in de Tweede Wereldoorlog heftig gebombardeerd, waardoor veel kostbare planten en bomen verloren zijn gegaan. Nu is alles weer herbouwd en kun je in het ruim 7 hectare stuk land heerlijk rondwandelen of, zoals veel locals doen, op een bankje bij het water je lunch verorberen. De Botanische Tuinen horen bij de Universiteit van Wrocław maar zijn voor iedereen te bezichtigen voor een entreeprijs van 5zl voor studenten en 10zl voor een normaal ticket. 

Behalve de Botanische Tuinen heeft Wrocław nog een groen pareltje te bieden: De Japanse Tuinen. Vlakbij de Multimedia Fontein, de dierentuin en de Centennial Hall vind je dit kleine rustieke park. In 1913 werd het door een Duitser gebouwd voor de Wereld Expositie, in de tijd dat Wrocław nog Breslau heette en bij Duitsland hoorde. Na de hereniging met Polen is het park erg vervallen, maar in 1996 is het gerestaureerd en nu heeft het al zijn glorie weer terug. Voor 3zl mag je hier naar binnen en kun je genieten van alle pracht en praal. De bezoekers zijn meestal buitenlandse toeristen, maar ook vind je hier jonge stelletjes die picknicken aan het water.
Lees ook:

2 opmerkingen:

Tina Somberg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tina Somberg zei

Het is er inderdaad prachtig! Omdat vooral de Botanische tuin best groot is, heb je niet het gevoel dat er veel mensen zijn. Heerlijk!