dinsdag 26 juni 2012

Toerist in eigen stad: ZOO

De grootste, de oudste, de hoogste... Voor elke Poolse attractie is het belangrijk om een overtreffende trap te noemen in brochures. Zo hebben wij sinds kort de SkyTower, het hoogste gebouw van Wrocław. Ook is er in mijn stad de grootste multimedia fontein te vinden van Polen en ook nog eens één van de grootste werkende fonteinen van Europa. Ons marktplein Rynek moet het doen met de titel één-na-grootste marktplein van Polen en de botanische tuinen zijn de op-één-na-oudste van Polen.

Afgelopen week vierde ik voor het eerst mijn verjaardag in Polen en mijn moeder kwam speciaal hiervoor naar Wrocław, dus werd het tijd voor wat toeristische bezoekjes. Zo bezochten we samen de grootste fontein, het één-na-grootste marktplein en de één-na-oudste botanische tuinen en ook nog eens twee van de grootste en belangrijkste kerken van Wrocław. Als verjaardagsuitje bezochten we één van de grootste  dierentuinen van Polen die ook nog eens één van de oudste is en de grootste collectie aan dieren heeft.

Een pracht van een dierentuin, dat is het zeker. De titel mooiste en wildste dierentuin van Polen zou ook niet verkeerd zijn. Het park werd gebouwd in 1865 toen Wrocław nog Breslau heette en in Duitse handen was. Aan de buitenvertrekken van de dieren zie je goed hoe oud het park is. De immense bomen  zorgen ervoor dat de dieren er uitzien alsof ze in een natuurlijke omgeving bivakkeren. Alhoewel de bomen natuurlijk erg Pools of Europees zijn en de wilde dieren absoluut niet.

Ook zag ik voor het eerst in mijn leven żubry, de oerossen die ook nog steeds in het wild in Polen voorkomen. Deze dieren hebben ook weer een overtreffende trap: het schijnen de grootste zoogdieren te zijn die in Europa leven en daarnaast, de naam oeros zegt het al, ze zijn ook nog eens één van de oudsten. Een leuk feitje: deze dieren worden in de dierentuin gesponsord door het biermerk Żubr, dat ook vernoemd is naar dit indrukwekkende dier.

Op de foto met een żubr, nu toch wel één van mijn favoriete dieren.

Wrocław ZOO heeft ook een prachtig aquarium

De lama's leken een aanval uit te voeren op een ander dier.

Op deze warme dag hadden we geluk een aap in actie te zien

2 opmerkingen:

Lotte zei

Lijkt me leuk om ook eens een keer bij je langs te komen! Deze zomer en in oktober gaat dat denk ik niet meer lukken, maar denk volgend jaar moet het wel lukken! :-) Dierentuinen vind ik trouwens altijd wel heel erg leuk, tof dat je die bij jou in de buurt ook hebt! :-)

Gwenny Somberg zei

Je bent van harte welkom, lieverd! Ik blijf hier nog wel een tijd, als het aan mij ligt. En als je volgend jaar komt is de renovatie in de dierentuin vast ook af, dus dan gaan we gewoon daar ook heen!