woensdag 1 september 2010

Glasgow als Shopping Walhalla

Angela + Gwenny Buchanan Street Glasgow
Angela en ik in Buchanan Street

Glasgow is een perfecte stad om te shoppen. Er is voor iedereen wat, of je nu houdt van luxe merken of van vintage, van leuke hebbedingetjes of de mooiste juwelen: je vindt het in Glasgow. Om op de hoogte te zijn van alle winkelmogelijkheden in de tweede stad van Schotland, heb ik op Facebook en Twitter tips gevraagd van de bewoners van Glasgow.

Er kwamen veel reacties binnen, met tips over leuke boetiekjes en grote shoppingmalls, maar de meest uitgebreide reactie was van de achttienjarige verpleegkunde-studente Angela. Na wat mailtjes heen en weer gestuurd te hebben, besloten we dat het leuk en handig zou zijn om af te spreken als ik in Glasgow was, zodat zij mij haar favoriete winkels persoonlijk kon laten zien. In de drukste en belangrijkste winkelstraat Buchanan Street troffen Angela en ik elkaar en na voor het eerst in real life met elkaar te hebben bijgekletst begon ook de shopping-tour.


De in Hong Kong geboren Angela verhuisde op haar elfde naar Glasgow en heeft daar een grote voorliefde voor shoppen ontwikkelt. Zo werkt ze, om deze hobby te bekostigen, naast haar studie voor verpleegkundige als een soort Geisha in een Japans restaurant, waar ze de gasten ontvangt in kimono en zorgt dat er altijd voldoende drinken en eten is. Als ze haar loon krijgt gaat ze direct de stad in om het allemaal uit te geven aan kleding, sieraden en leuke hebbedingetjes.

Op de dag dat wij de stad in gaan, moet ze het rustig aan doen met geld, omdat ze al een meer dan een maand niet heeft kunnen werken door een verdraaide knie. Die blessure heeft ze opgelopen op de dansvloer tijdens uitgaan, maar ze was absoluut niet dronken, verzekert Angela me. De kwart Chinese, kwart Japanse, kwart Filipijnse en kwart Spaanse kan gelukkig nog wel goed lopen op haar pumps, wat goed uitkomt in het grote stadscentrum.

Argyle Arcades Juwelieren in Glasgow 2                      Jodie's in Argyle Arcades Juwelier Glasgow
Argyll Arcade, galerij vol juweliers

De eerste stop is haar favoriete boetiek 'Jodie's' in de Argyll Arcade. In deze overdekte winkelgalerij zijn uitsluitend juweliers gevestigd. Overal waar je kijkt schittert het zilver en goud je tegemoet, waar je duizelig van kunt worden. Zowel peperdure diamanten als simpele zilveren sieraden zijn hier verkrijgbaar. De enige uitzondering op al het zilver en goud is Jodie's, waar de meest bizarre en kleurrijke sieraden worden verkocht, variërend van mini-chupachup lollies aan een ketting, tot armbandjes met Engelse dropjes eraan. Angela's oog valt direct op de oorbellen met daaraan de spookjes van het computerspelletje Pacman. Na lang wikken en wegen besluit ze, ondanks haar niet al te ruime banksaldo, toch de oorbellen mee te nemen, want ze wilde ze al zo lang.

Jodie's in Argyle Arcades Juwelier Glasgow Chupa Chups                       Jodie's in Argyle Arcades Juwelier Glasgow Engels Drop + Pacman
Jodie's Boutique

Na de juwelen is het tijd voor een zoektocht naar kleding, die begint in het ultra luxe winkelcentrum Prinses Square. Hier zijn verscheidene luxe kledingketens gevestigd, zoals Vivienne Westwood, French Connection, Lacoste, Ollie & Nic en Ted Baker. Voor Angela en mij, arme studenten, is dit alleen een leuke plek om te kijken naar kleding, inspiratie op te doen en hooguit wat aan te passen, maar verder is alles buiten ons budget, zelfs in de aanbieding. Naast kledingwinkels zijn er ook beautyshops, giftshops en een aantal fantastische bars, clubs en restaurants. De meest opvallende is de luxe club November, die helaas nog niet geopend was toen wij er waren.

Princess Square Glasgow
Princes Square Centre

Princess Square Ingang Buchanan Street Glasgow De Pauw bovenop Princess Square Buchanan Street Glasgow Princess Square Glasgow 3 Princess Square Club November Glasgow Princess Square Restaurant Barca Glasgow
Princes Square Centre & Club November


Buchanan Street Glasgow
Buchanan Street

Daniel the Monk Guranga in Buchanan Street Glasgow
Prinses Square en de Argyll Arcade hebben beiden een ingang aan de Buchanan Street, de grootste winkelstraat van Glasgow. Aan deze straat zitten alle bekende merken die je in bijna elke Europese hoofdstad tegenkomt, zoals de H&M, Next, New Look, Zara, River Island, Urban Outfitters en natuurlijk ook een aantal Starbucks-filialen. Vanaf deze straat ben je ook snel in de Sauchiehall Street, waar nog een New Look, een H&M en ook een Top Shop te vinden zijn. Verspreid door de lange en brede Buchanan Street staan verschillende wervers voor goede doelen je op te wachten, met als uitzondering een aantal Hare Krishna monniken die zelfgemaakte hardrock cd's verkochten om hun projecten te bekostigen. 
Daniël the Monk

Voor de alternatievelingen onder ons is er ook in Glasgow genoeg te vinden aan kleding en accessoires. Aan de Queen Street zitten de winkels Hellfire en ISIS, die alles verkopen in de richting punk, (cyber)gothic, metal en andere bijzondere stijlen. Hellfire is oorspronkelijk een winkel die kleding verkoopt voor de Hen Night, wat bij ons 'vrijgezellenavond' betekent, de nacht voor je gaat trouwen. Zowel mannen als vrouwen behoren dan korte, felgekleurde tutu's aan te trekken en zich gek uit te dossen, maar volgens de manager wordt de kleding nu ook gewoon overdag gedragen door alto-meisjes.

HellFire Queen Street Glasgow 4                       ISIS Queen Street Glasgow 4
Hellfire                                                                                                ISIS

ISIS Queen Street Glasgow HellFire Queen Street Glasgow ISIS Queen Street Glasgow 2 HellFire Queen Street Glasgow 2 ISIS Queen Street Glasgow 3

In de Argyle Street zijn naast het St. Enoch Centre, nog een aantal grote ketens gevestigd, zoals Next en mijn eigen favoriet: Primark. Hier kunnen mannen en vrouwen naar harte lust winkelen in de drie grote verdiepingen gevuld met kleding, schoenen, ondergoed, zwemkleding, make-up en zelfs inrichting voor het huis. Op zich lijkt dit niets bijzonders, tot je de prijzen ziet. Ik heb zelf een broek aangeschaft voor £3, een shirt voor £2, 4 BH's en 4 onderbroeken voor £6 en 10 paar sokken voor £2. Voor mij is dit echt een shopping Walhalla en vlak na mijn terugkomst in Nederland kwam ik erachter dat er sinds niet al te lange tijd ook een vestiging van Primark in Rotterdam Alexander is. Daar ben ik zelf nog niet geweest, omdat ik hoor dat het daar altijd zo druk is dat je zo een uur in de rij kan staan om je kleding te passen. Omdat Primark al langer in Schotland zit en er in Glasgow alleen al drie vestigingen zijn, is de drukte hier minder extreem en kwam ik als een tevreden klant naar buiten.

Video: Loop mee door de Primark

Mr Bens Vintage Shop King Street Glasgow 5

Zoek je toffe tweedehands kleding, schoenen of tassen, dan moet je echt naar Mr. Ben's Vintage Shop aan de King Street gaan. Met uiteenlopende stijlen van patticoats tot leren jassen en van bowlingtassen tot stoere pumps is dit de place to be voor de vintage liefhebber.

Mr Bens Vintage Shop King Street Glasgow 2                       Mr Bens Vintage Shop King Street Glasgow

In de buurt van deze winkel zijn nog meer tweedehandswinkels te vinden en ook stuitte ik op een growshop genaamd Glasgrow, waarvan ik niet had verwacht die hier tegen te komen. Het is hier illegaal om wiet te roken en te verbouwen, toch worden de zaadjes wel verkocht, zolang je er maar niet specifiek naar vraagt. Zo stonden er twee mannen bij de balie te wachten tot ze geholpen werden. De verkoper loopt op hun af en vraagt: "How can I help you?" Hun reactie: "Uhm, yeah, uhm, we don't know." Verkoper: "Okay, here you go, that's £20 then." en hij legt een zakje cannabis zaadjes op de toonbank. De mannen betalen en lopen tevreden weg. Een rare gewaarwording voor een Nederlandse, maar volgens Angela is dit heel normaal in Glasgow, ze zegt dat mede-studenten vaak een paar eigen planten hebben staan.

Glasgrow Shop Glasgow
Informatie op de balie van Glasgrow

Cats Protection Charity Shopw Dumbarton Road Glasgow
Buiten het stadscentrum in de wijk West End, vlakbij de Universiteit, zijn nog veel meer vintage winkels te vinden. Opvallend in heel Groot-Brittanië zijn de Charity Shops, oftewel de goede-doelen-winkels. In deze winkels worden tweedehands kleding, boeken en cd's verkocht waarvan de opbrengsten naar een bepaald goed doel gaan. Zo heb je een aantal vestigingen van het bekende Oxfam Novib, maar er is bijvoorbeeld ook een winkel speciaal voor hulpbehoevende katten: Cat's Protection. UPDATE: De winkel van Cat's Protection is gesloten, de organisatie bestaat nog wel.
In dezelfde wijk West End is Byres Road, een winkelstraat die bekend staat om zijn vele vintage winkels en aparte boetiekjes. Zo is hier Pink Poodle te vinden, een kledingwinkel met de meest aparte handgemaakte kleding. Ook vinyl-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze straat, bij Vinyl Hut Records, een winkel volledig volgestampt met de meest uiteenlopende platen, zowel nieuw als tweedehands.

Pink Poodle Byres Road Glasgow
Pink Poodle

Vlakbij de Universiteit zit een klein straatje genaamd Otago Lane. Via de Kelvinway, een mooie allee bij de Universiteit, kom je in een nauwelijks bekend stukje van Glasgow. In dit mini-straatje zit een tweedehands boekenwinkel, die tot aan de nok toe gevuld is met romans en studieboeken. Overal staan stapels oude boeken en voor de liefhebbers: de winkel ruikt ook volledig naar oude boeken. Er naast zit een tweedehands platenwinkel en daar weer naast zit Tchai Ovna, geen winkel maar een theehuis. Hier worden meer dan 80 verschillende soorten thee geserveerd en ook kun je er veganistisch eten bestellen. Je kunt zowel binnen zitten in verschillende zithoekjes, waaronder ook de zenroom, maar op een lekker zonnige dag is het aan te raden in de tuin te gaan zitten. Dit is Angela's favoriete chillplek en samen hebben we thee gedronken in een bijzondere en rustgevende setting.

Tchai Ovna Theehuis Ortago Lane Glasgow Zen Room Secondhand Bookshop in Ortago Lane Glasgow
Theehuis Tchai Ovna                                              Boekenwinkeltje Otago Lane
Bekijk hier alles foto's van Glasgow: de stad, musea, architectuur en de botanische tuinen:

Geen opmerkingen: