vrijdag 29 juni 2012

Toerist in eigen stad: Wyspa Słodowa


Słodowa eiland is een eilandje in de rivier de Oder, middenin Stare Miasto, de oude binnenstad van Wrocław. Zo gauw het weer het een beetje toe laat vult het eiland zich met scholieren, studenten, gepensioneerden en zakenlui die even aan de drukte van de dag willen ontsnappen. In de zomer worden er regelmatig concerten georganiseerd en ook de meeste toeristen weten dan Wyspa Słodowa goed te vinden.


Tot 1945 heette het eiland Bielarska Przednia, dat iets betekent als 'voor Bierlarska' wat de naam is van het  naastliggende eiland. Het eiland behoorde tot de Orde van St. Claire tot halverwege de 19e eeuw, daarna werd het stadseigendom. Er werden een aantal huizen gebouwd en de ijzeren bruggen naar de andere eilanden werden aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog was het eiland vaak doelwit van bombardementen, omdat het Duitse leger er hun veldartillerie had geplaatst. 


De eerste lentedag wordt in Wrocław gevierd op het stadseiland Wyspa Słodowa. Deze dag staat ook bekend als Spijbeldag, wanneer duizenden scholieren en studenten samenkomen op de eilanden in de Oder, met drank, rookwaar en barbecues waar iedereen zijn eigen maaltje op klaar kan maken. Het maakt dan ook niets uit of het weer goed genoeg is om buiten te zitten. Jas aan, sjaal om en toch maar je zonnebril op, voor het zomerse gevoel. 


Dit jaar was ik er ook bij en zag ik hoe er al vanaf het begin van de dag gefeest werd op het eiland. Rond een uur of twaalf kwamen wij aan en was meer dan de helft van de eilanders al zeer beschonken. Het tempo waarin gedronken werd was bizar. Via trechters met lange slangen werden er in hooguit drie seconden halve liter blikken bier weggewerkt: het ging zo snel dat het me maar niet lukte om er een foto van te maken.


Normaal gesproken is er vrij regelmatig politie te vinden op de eilanden en mag je er ook niet drinken. De truc is dan ook om altijd je kroon van je flesje bier te bewaren, zodat je als er politie aan komt, snel je biertje kan afsluiten en dan kan de politie je niet bekeuren. Dit is één van de eerste dingen die ik geleerd heb in Polen en het werkt inderdaad goed. 


Op deze Spijbeldag loopt de politie alleen rond om te kijken of alles een beetje rustig blijft. Er worden dan geen boetes uitgedeeld voor drinken in het openbaar, toch let iedereen nog steeds op of er politie of de Poolse stadswachten aankomen. Het is een soort van zesde zintuig geworden voor de meeste alcohol-consumerende Polen.
Lees ook:

Geen opmerkingen: