zondag 10 juni 2012

Verrassende Oranjesupporters in Wrocław

De Poolse Nederlander Adrian in de Fan Zone
De wedstrijd van Nederland tegen Denemarken trok niet al teveel bezoekers naar de Fan Zone. In vergelijking met de dag ervoor toen Polen het tegen Griekenland opnam, stond het hele plein vol: 30.000 mensen in de Fan Zone en nog velen die naar binnen wilden, maar niet meer mochten. 

De Polen waren zo enthousiast aan het vieren dat het evenement nu eindelijk begonnen was, dat na de 1e helft het bier in de Carlsberg tent al op was. Natuurlijk werden zij ook geholpen door de Tsjechen en Russen die nog niet op weg waren naar het stadion voor hun wedstrijd die later in Wrocław gespeeld zou worden. 

Op zaterdag waren er verspreid over de Fan Zone waarschijnlijk niet meer dan een paar duizend mensen. Het grootste gedeelte van het publiek was Pools, maar gelukkig kleurde zelfs Wrocław een beetje oranje tijdens deze dag. In totaal heb ik een stuk of dertig Oranjefans gespot op het plein. Ze zijn dan natuurlijk ook wel erg makkelijk te herkennen.


Het eerste groepje Nederlanders waarmee ik sprak bleek niet volledig uit Nederlanders te bestaan. Verrassend genoeg zat er een Pool tussen, bijna volledig gehuld in het oranje inclusief Nederlandse vlaggetjes. Al acht jaar woont Adrian in Nederland, maar elk jaar komt hij in de zomer terug naar Polen, naar Wrocław, waar hij is opgegroeid. Hij zoekt niet alleen zijn familie en oude vrienden op, maar neemt ook elke keer een aantal van zijn Nederlandse vrienden mee om te laten zien waar hij vandaan komt. "Ik wil dat mijn vrienden Polen met hun eigen ogen kunnen zien en er zelf een oordeel over kunnen vormen. Niet alleen dat wat ze in de Nederlandse media horen over Polen. Ookal vinden ze het land niks, dat is ook prima, al hoop ik natuurlijk dat ze het leuk vinden."

Vorige zomer bezocht hij een bruiloft in Polen en kwam niet alleen: hij bracht 50 van zijn Nederlandse vrienden mee voor een huwelijksfeest van drie dagen, iets wat niet heel vreemd is in Polen. Nu is Adrian slechts met twee vrienden in Wroclaw, maar ze hebben het erg naar hun zin. Zij vinden Wroclaw een mooie en prettige stad, dus Adrian is tevreden. Wel wil hij duidelijk maken dat hij dan wel in Nederland woont en ook Nederlands spreekt, maar hij is en blijft een Pool en daar is hij trots op. Ergens hoopt hij dat Nederland het nog op mag nemen tegen zijn land, maar die kans lijkt op het moment niet al te groot.

1 opmerking:

PE zei

Hahahaha, ale masz farta, Ardian :P