zondag 9 oktober 2011

Polen loopt niet warm voor verkiezingen

De Polen hebben zondag een nieuw parlement gekozen. Althans, bijna de helft van de Poolse bevolking heeft dat gedaan. Een opvallend lage opkomst van slechts 47,7% van de bevolking ging naar de stembus.Voor ons Nederlanders is dit een bizar laag percentage, maar in Polen is het niet eens zo bijzonder. Er lijkt weinig vertrouwen te zijn in de politieke leiders en voornamelijk jonge Polen vinden het niet de moeite waard om te stemmen: 'Het maakt geen verschil, de politieke varkens doen toch wat ze zelf willen. Bovendien is er geen enkele partij waar wij ons echt door aangesproken voelen.'

De komende vier jaren zal het land opnieuw worden geleid door Burgerplatform van Premier Tusk (PO) die in de laatste exit-polls op 39,6% staan. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zij wederom gaan samenwerken met de PSL, de Volkspartij, soms ook Boerenpartij genoemd, die 8,2% van de stemmen behaalde. De politieke tegenhangers van de huidige coalitie PiS, oftewel Recht & Rechtvaardigheid behaalden 30,1% van de stemmen. De linkse partij SLD leverde flink wat zetels in en staat voorlopig op een schamele 7,7%.

Opvallend in deze verkiezingsuitslag is de opkomst van Groep Palikot, opgericht door Janusz Palikot die zich eerder afsplitste van Burgerplatform. Hij behaalde 10,1% van de stemmen volgens de laatste exit-polls. Zijn partij staat bekend als een seculiere partij, die open staat voor gelijke rechten voor homo's en een meer open houding tegenover abortus. Onderwerpen die absoluut niet op het programma staan van het merendeel van de partijen. Ondanks het hoge percentage zijn er veel Polen die sterke twijfels hebben over Palikot en zijn partij. Door sommigen wordt gedacht dat zijn partijleden niet genoeg ervaring hebben en dat zijn verkiezingsprogramma zo is samengesteld dat ze veel stemmen krijgen, maar dat ze hun partijpunten nooit ten uitvoering zullen gaan brengen.

De komende dagen zal duidelijk worden wat de exacte verkiezingsuitslagen zijn en hoe de regering wordt samengesteld. In ieder geval zal voor elke politicus duidelijk zijn dat het vertrouwen in de politiek dramatisch is, maar of hier in de nabije toekomst iets in zal veranderen is nog maar de vraag.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Geen opmerkingen: