maandag 18 juli 2011

Met pijn in het hart verlaten we Wroclaw


Er wordt altijd gezegd dat de tijd voorbij vliegt als je het naar je zin hebt, maar wij hebben deze week bewezen dat dat absoluut niet klopt. Als het ergens super leuk is, dan wil je er zoveel mogelijk tijd doorbrengen of wellicht zelfs langer blijven, maar wij zitten natuurlijk aan een vrij strak reisschema, dus dat zat er niet in. Toch wilden we alle uren die we te besteden hadden zo goed mogelijk benutten, dus hebben we alledrie flink wat uren slaap in moeten leveren. Gemiddeld sliepen we maar vier uurtjes per nacht, zodat de dagen wat langer werden en wij ook meer konden doen. Daardoor leek het haast alsof we ruim een week in deze geweldige Poolse stad waren geweest.

Naast de parken en de prachtige architectuur zijn ook de jonge inwoners van Wroclaw zeker de moeite waard om te beschrijven. Onze eerste CouchSurf host was wat apart, maar de tweede host, Wojtek, is een schat van een jongen. Hij woont met zijn broer en zusje bij zijn ouders in een vier-kamer-appartement in een oude en mooie wijk aan de buitenrand van Wroclaw. Veel ruimte was er niet, maar de familie had er geen problemen mee om ons drieën te laten slapen in hun huis. Alleen Wojtek sprak Engels, dus zijn ouders hebben we niet veel kunnen praten, maar ze waren erg vriendelijk en behulpzaam. Wojtek, een 24-jarige masterstudent European Studies, heeft ons ook voorgesteld aan zijn vrienden, wat uiteindelijk ook resulteerde in een echt Pools huisfeestje.

Voor ik naar het feest ging, ben ik eerst met Bartek van het Cinnamon Hostel, naar de Multimedia Fontein geweest. Dit is niet zomaar een fontein, zoals de naam waarschijnlijk al deed vermoeden. Het is een belachelijk groot waterballet, prachtig verlicht met alle kleuren van de regenboog. Samen met de bombastische muziek die uit de speakers knalt is het één groot spektakel, waar elk uur vele toeristen en locals op af komen. Ik was er tijdens de grote show om 22.00 uur op zaterdagavond, samen met zeker duizend andere toeschouwers, waaronder ook een hele groep nonnen. Tussen de groep nonnen hebben wij onder het genot van een biertje naar de show gekeken en dat was echt heel indrukwekkend. Van tevoren was ik al van plan hier naartoe te gaan, maar in het echt was het nog vele malen mooier dan dat ik op YouTube had gezien. Een goede afsluiter van onze week in Wroclaw.

Alledrie zijn we verliefd geworden op deze stad en haar inwoners en we hebben dan ook min of meer een deal gesloten met onze nieuwe vrienden om in 2012 terug te komen voor het EK voetbal, wat dan gehouden wordt in Polen. Dan is de stad uit de steigers, is er een nieuwe weg en is het station volledig gerenoveerd. Eigenlijk zouden we dan in 2016 weer moeten gaan omdat de stad dan Culturele Hoofdstad van Europa is. Och wat vervelend nou, dan moeten we weer naar die Poolse stad!

Ondertussen hebben we afscheid genomen van ons Poolse oogappeltje en zijn we alweer in de volgende stad: Olomouc in Tsjechië, maar daarover later meer!


[ik probeer zo vaak mogelijk te updaten tijdens deze reis, maar op dit blog is wat vertraging, volg me real-time op Twitter en Facebook]

Geen opmerkingen: