woensdag 20 juli 2011

Geen geld meer voor sport in Tsjechië

Het zijn moeilijke tijden voor sporters in Olomouc. De grootste sponsor van bijna alle sportverenigingen, Sazka de Lotto-gigant, is failliet verklaard. Hierdoor lopen vele sportclubs en verenigingen geld mis, wat ze goed zouden kunnen gebruiken. Hier in Olomouc is het goed te zien aan het uiterlijk van de sportfaciliteiten: golfplaten als hekken die volledig ondergekalkt zijn met stiften en graffiti. Er is geen geld om het schoon te maken of nieuwe hekken te plaatsen en het ziet er daarom vrij armoedig uit.

Mini-golf baan en sportvelden in Olomouc


De Lotto-maatschappij is al wel overgenomen door curatoren om het bedrijf te redden, maar voorlopig gaat er geen geld naar Tsjechische sporters. Miljardair Petr Kellner, één van de schuldeisers en waarschijnlijk de rijkste man in Tsjechië, is één van de groot-aandeelhouders en heeft dus een flinke vinger in de pap. In 1997 was hij de rijkste man van de wereld, toch is er vrij weinig over hem bekend, volgens Jan is hij behoorlijke mediaschuw om zijn familie te beschermen.

Petr Kellner, PPF

Hoe het verder moet met de sporters in Tsjechië is nog niet bekend. Petr Kellner lijkt voorlopig ook geen extra geld te willen steken in de sportfaciliteiten. Het is te hopen dat er of een nieuwe financierder komt, of dat Sazka toch verder kan als sponsor, maar de lokale student Jan heeft er weinig vertrouwen in. Dit vertrouwen in grote bedrijven en de overheid komt opvallend veel voor in Tsjechië, waar nog steeds veel corruptie is. (lees hierover binnenkort meer op www.jeroenvanzanten.nl)

Geen opmerkingen: