zaterdag 16 juli 2011

Goed vertoeven in de parken van Wroclaw

We zijn nu nog maar in de eerste plaats en het eerste land van onze trip die 35 dagen duurt, maar ik kan nu al met zekerheid zeggen dat dit een favoriete stad van me gaat worden. Wat een heerlijke vibe hangt hier in de stad zeg, het lijkt wel of iedereen erg relaxed is in Wroclaw. Niemand lijkt haast te hebben in de stad, behalve in de auto, maar dat is een heel ander verhaal. Volgens onze CouchSurf Host Wojtek heeft dit te maken met de vele parken die de stad rijk is en ik denk dat hij daar helemaal gelijk in heeft. Het is niet zo dat er in het centrum een groot park is waar iedereen heen gaat om te chillen. Nee, het is meer een groot park met daarin toevallig ook nog eens huizen, winkels en terrasjes.

Als je het ene park uitloopt zie je even verderop de andere alweer liggen. Vooral rondom de rivier de Oder is veel groen te vinden. Overal staan ook bankjes en vuilnisbakken en in sommige parken zijn zelfs openbare toiletten. Ik denk dat Utrecht daar nog wel een voorbeeld aan kan nemen, want ondanks dat een groot deel van de bevolking zijn bierflesjes kapot gooit op straat en in de parken, is het elke dag opnieuw weer schoongemaakt en de parken zijn goed onderhouden.

Ook fantastisch, zijn de eilanden Wyspa Slodowa en Wyspa Bielarska, waar de onderstaande foto is genomen. Wojtek heeft ons hier aan het begin van de middag mee naartoe genomen om van het uitzicht te genieten met een biertje in de hand. 's Avonds ben ik er opnieuw geweest en dan is het volledig afgeladen met chillende en feestende jongeren, die allemaal hun eigen eten en drinken meenemen. Op 1 van de eilanden was een hiphop concert georganiseerd, maar dit was zo volgestouwd met mensen dat ik er niet echt de behoefte had om me daar tussen te wurmen.

Officieel mag er op deze eilanden en in de rest van de stad niet gedronken worden, maar 's avonds is de politie vooral aan het controleren of alles een beetje in goede lijnen blijft lopen. Te dronken mensen worden opgepakt of in ieder geval weggehaald uit het park, maar de biertjes blijven gewoon gedronken worden en ook de wodka vloeit hier rijkelijk. Soms zie je wat mensen door het park zwalken en uiteindelijk omvallen in het gras en vooral het woord 'Kurwa'  hoor je op zo'n avond zeker honderd keer, van verschillende mensen. Het is lastig te vertalen, omdat het meerdere betekenissen heeft, maar meestal wordt het gebruikt om iemand uit te schelden of om gewoon even lekker lomp te vloeken. Zo leren we ook nog een beetje Pools tijdens onze reis, maar of we hier nou echt wat aan hebben in ons verdere leven is toch wel een beetje de vraag.

Jeroen en Wojtek, onze CouchSurf Host op Wyspa Slodowa

Geen opmerkingen: