zaterdag 24 september 2011

The Voice of Holland & Poland

Opnieuw is The Voice of Holland een kijkcijfer-kanon: met 3,3 miljoen kijkers heeft de talentenjacht een marktaandeel van bijna 50 procent gehaald. Televisiezender RTL 4 verbreekt hiermee bijna het aantal kijkers dat vorig seizoen naar de finale van The Voice keek, waarin Ben Saunders als winnaar uit de bus kwam.

Het format, ontwikkeld door John de Mol's productiebedrijf Talpa, heeft al in vele landen navolging gekregen. Zo startte in april de Amerikaanse variant van het programma The Voice, met als jury-leden Christina Aguilera, Cee Lo Green, Adam Levine en Blake Shelton. Het programma scoort niet zoveel kijkers als de 'voorloper' American Idol, maar met zo'n 12 miljoen kijkers gemiddeld is het voor zender NBC een echt paradepaardje geworden. De winnaar, Javier Colon, werd op op 29 juni bekend en zat in het team van Maroon 5-frontman Adam Levine.

Na de succesvolle start in Amerika volgde ook de Oekraïne met hun versie: Голос країни (Golos Krayiny: de stem van het land) en La Voz de Mexico startte op 11 september dit jaar. Nog dit jaar start ook een variant in België, Portugal, Roemenië, Turkije, Chili, Bulgarije, Albanië en Duitsland. In het televisie seizoen van 2012 volgen ook Australië, Brazilië, Finland, Frankrijk, Griekenland, de Filipijnen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Op 3 september is ook The Voice of Poland begonnen, waar direct al veel over te doen was in het nieuws. De kijkcijfers zijn aardig, gemiddeld tussen de 2 en 3 miljoen kijkers, maar halen het nog niet bij de Poolse versie van de Got Talent reeks: Mam talent. Er wordt vooral gesproken over één van de jury-leden, Adam Darski, wellicht beter bekend onder zijn pseudoniem Nergal en zijn Death Metal-band Behemoth. Al jaren is hij regelmatig in het nieuws, voornamelijk omdat hij in 2007 tijdens een optreden een Bijbel verscheurde, een actie die in Katholiek Polen niet erg werd gewaardeerd. Darski zag dit als artistieke uiting en niet als belediging, verder vindt hij ook dat de Vrijheid van Meningsuiting belangrijker moet zijn dan godsdienst in Polen. De zaak kwam in 2010 voor de rechter, er hing de zanger een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd, maar uiteindelijk werd Darski vrijgesproken. 

Veel kijkers dienden klachten in tegen de aanwezigheid van 'Satanist' Nergal als jurylid in de talentenjacht. Verschillende conservatieve bisschoppen hebben ook hun onvrede geuit, waarna ook vanuit het zender-bestuur een motie werd ingediend om Nergal te verwijderen uit de jury. Dit werd echter maar door drie van de vijftien bestuursleden gesteund en is niet uitgevoerd. De makers van het programma, Rochstar, zijn zelf juist zeer tevreden met de aanwezigheid van de 'Duivelsaanbidder'. Hun visie op het jurylid is als volgt: "Adam Darski is een warme, vriendelijke man met een groot gevoel voor humor."

Wat opvalt is dat bijna alle Poolse deelnemers hebben gekozen voor een Engelstalig nummer, waar in Nederland in het nieuwe seizoen regelmatig gekozen wordt voor het Nederlandstalige lied.

Bekijk hieronder één van de audities van The Voice of Poland:

Geen opmerkingen: