woensdag 29 juni 2011

Ik ga op reis en neem mee: Muziek uit Utrecht [part 1]

Naast de zoektocht naar cultuur en innovatie in Europa is het ook een beetje onze taak om Utrecht te promoten. Het is natuurlijk niet zo dat we een marketingpraatje en een elevatorpitch gaan houden over de Domstad, maar het zou wel leuk zijn als de Europeanen ook een beetje interesse krijgen in onze stad. 

Nu zouden we natuurlijk een lekkere Vocking worst mee kunnen nemen, of een heus Broodje Mario, maar zeer waarschijnlijk overleven deze Utrechtse etenswaren de treinreis van vijf weken niet. Daarom kies ik voor een houdbaar en vrij tijdloos product waar je wel van kunt genieten, maar wat niet zal bederven: Muziek uit Utrecht!

Ik neem van verschillende Utrechtse artiesten een aantal MP3's mee om daar te laten horen aan locals. Wat vinden ze er van? Past het ook in hun cultuur? Heeft de band internationaal ook een kans van slagen? Let wel: ik ben geen plugger en ook niet ingehuurd door de artiesten. Het lijkt mij vooral leuk om op deze manier cultuur uit te wisselen op een informele manier. En wie weet slaat het aan en kunnen ook in Midden-Europa de voetjes van de vloer op muziek van Utrechtse bodem!


Energieke en dansbare rock van The Medics

Je moet wel heel diep onder een steen hebben gelegen het afgelopen jaar als je deze track van The Medics nog niet hebt gehoord. Ze zijn in 2011 gebombardeerd tot 3FM Serious Talent, wat betekent dat ze airplay krijgen, optredens mogen doen op de radio, maar ook op verschillende podia en festivals in het land mogen spelen, samen met de andere Serious Talent bands. Ook mochten ze anderhalve minuut van 'City' spelen in het populaire televisieprogramma  De Wereld Draait Door. Ook 3FM DJ Sander Guis is zeer te spreken over The Medics: 'Stevige, staccato gitaarriffs, gecombineerd met ferme, enthousiaste vocals. Vooral ook live echt recht voor je bek. Mede door hun goede uitstraling, gezonde attitude en goed ontwikkelde muzikale samenhang.'

            

Drum 'n Disco van Knobsticker 

Dit Utrechtse duo maakt dansbare muziek, vooral gebaseerd op drums en toetsen, aangevuld met gastmuzikanten en zangers/zangeressen. De aanstekelijke funky disco-sound en bijpassende beats zorgen ervoor dat het onmogelijk wordt om stil te blijven staan. Tijdens elk optreden veranderen Pim van Ham en Eelco Topper in hun alterego's: de twee houthakkers Cellid en Abmip.

Indiepop van Novack

Na het uiteenvallen van de band Vladimir besloten Wubbo en Sander een nieuwe band op te richten: Novack. In 2009 namen zij hun debuutalbum op, inmiddels aangevuld met bassist Chris en trompettist Jan. Inmiddels bestaat de band uit zes man en hebben ze in januari 2011 hun nieuwe album uitgebracht bij V2 Records.

            

Electropop van Diesel Disko

Dit vrolijke en energieke trio timmert nu drie jaar aan de weg en zeker niet zonder resultaat. Hun eerste single 'Halloween' haalde de top 20 op Kink FM en hun Eurythmics cover 'Sweet Dreams' haalde de derde positie bij de 3voor12 Song van het Jaar verkiezing in 2010. Begin dit jaar lanceerden de mannen hun nieuwste single 'New York' als voorbode van het nog te verschijnen album.

Folk, blues en pop van Casper Adrien

Deze jonge singer-songwriter bezingt alle facetten van zijn eigen leven, daarbij ingetogen tokkelend op zijn gitaar. Casper's roots liggen in Gelderland, maar ondertussen is hij een echte Utrechter geworden en een graag geziene gast op Festival In Vervoering.

Er zijn al meer artiesten die muziek hebben opgestuurd voor de reis door Europa, maar heb jij nou nog een geweldige tip voor me, laat het dan z.s.m. weten!

2 opmerkingen:

Myrna zei

ik krijg geen melding dat je dit gepost had, terwijl ik je wel volg, weet jij waarom niet?
Ik zou opperren om ook Kyteman iets van mee te nemen!
liefs!

Gwenny Somberg zei

Goed idee, maar het blijft jammer dat ze hem dan waarschijnlijk nooit in de setting met z'n orchestra kunnen zien. Maar ik heb het toch al, dus het gaat sowieso mee :) Ik weet niet waarom dat niet komt, wellicht is het vertraagd?