donderdag 30 december 2010

Een ode aan Het Gloeilampenfabriekje

Eind december werd het voor Branko en mij de hoogste tijd om naar het verre Eindhoven te trekken. Na de voorgaande jaren ervaring op te hebben gedaan in Groningen en Breda wisten we wat we konden verwachten: een lange, koude nacht in de buitenlucht met de nodige winterse neerslag. Goed bepakt en bezakt gingen wij op onze jaarlijkse bedevaartstocht naar het Glazen Huis van 3FM.


Ook deze foto leverde weer geld op voor Serious Request

Kort nadat we onszelf hadden ingecheckt in stadshotel  Lumière, voor ons een behoorlijk luxe en extreem goed gelegen hotel, besloten we goed warm aangekleed de stad te verkennen en op zoek te gaan naar de Markt, de locatie van het Glazen Huis. We wisten al dat de DJ's pas 's avonds zouden worden opgesloten, door Prinses Margriet herself, daarom stond er eerst iets anders op het programma. Omdat de Serious Request actie dit jaar plaats vond in de lichtstad Eindhoven, vonden we het niet meer dan gepast om ook even een bezoek te brengen aan Het Gloeilampenfabriekje.

Na een tijdje zoeken glibberden we over de bevroren sneeuw Het Gloeilampenfabriekje binnen, waar de rondleiding toevallig net begon. In deze eerste fabriek van Philips kan je zien hoe de gloeilamp rond 1891 gemaakt werd. De museumruimte is nog zo goed als in dezelfde staat als toen de fabriek nog in gebruik was. Grove bakstenen muren en de authentieke schoorsteen geven je echt het idee dat de arbeiders het fabriekje net verlaten hebben, maar morgen weer fris en fruitig aan de slag gaan.

Naast gereedschap uit de begintijd van het bedrijf, zijn ook de machines uit de jaren '50 te zien. Een zeer betrokken gepensioneerde Philips-medewerker geeft enthousiast een uitgebreide rondleiding waarbij de machines zelfs even aan gaan. De liefde voor het bedrijf druipt werkelijk van hem af en maakt de rondleiding naast informatief ook nog eens heel aandoenlijk.

Helaas is het fabriekje het komende jaar dicht door een verbouwing: de jaren '50 machines verdwijnen en in de plaats daarvan worden andere producten uit de Philips-geschiedenis tentoongesteld. Het fabriekje anno 1891 blijft onaangeroerd, het is dan ook een monumentaal pand. Als alles volgens plan verloopt gaat het museum eind 2011 weer open en ik zou iedereen willen aanraden dit unieke museum te bezoeken als je in Eindhoven bent.

3 opmerkingen:

myrna zei

mooie foto's! En leuk stuk, jammer dat het dicht gaat, en zielig voor die meneer! Zou ie in zijn huis nou alleen maar gloeilampen hebben? En een enorme voorraad?

Gwenny Somberg zei

Branko vroeg daar ook naar en ik wilde dat ook weten! Helaas was hij daar vrij terughoudend over en begon meteen over spaarlampen en LED. Haha. Hij komt terug met het nieuwe museum en is betrokken bij de verbouwing! Gelukkig maar. Jij had hem ook geweldig gevonden!

Gwenny Somberg zei

P.S. Branko heeft de foto's gemaakt, ik geef het door. :)