maandag 30 augustus 2010

Glasgow's locals en spoken in Edinburgh

Als tienjarige mini-Gwenny ben ik al eens in Schotland geweest. Tijdens de reis door Noord-Schotland en o.a. het eiland Skye was ik al gegrepen door de mooie en ongerepte natuur, de liefde van de bewoners voor de Schotse tradities, het onstuimige weer en natuurlijk de Schotse Hooglanders en de vele schapen.

Nu ik wat ouder en - hopelijk - wijzer ben geworden, wilde ik het land graag nog eens bezoeken, maar nu met focus op de grote steden Edinburgh en Glasgow. Mijn moeder, die cultuur-reisleidster is en een eigen reisbureau runt, was uitgenodigd voor een beurs in Glasgow van VisitScotland. Om deze beurs heen hebben wij onze reis gepland: twee dagen Edinburgh en vier dagen Glasgow en op heen- en terugweg een dag extra om met de boot de oversteek te maken tussen IJmuiden en Newcastle.

CALTONHILL.JPG

Om een andere kijk op de stad te krijgen dan als toerist met een Lonely Planet boekje, heb ik besloten mijn voorbereidingen totaal anders te doen deze reis. Zo heb ik in de maanden voor de trip op Facebook en Twitter verschillende oproepen gedaan aan de bewoners van Glasgow om mij hun favoriete plekken te laten weten. Dit kon gaan om interessante musea, leuke winkels, lokale markten, bijzondere architectuur, mooie parken, goede restaurants en gezellige café's.


Al snel kwam het ene na het andere mailtje binnen van enthousiaste Glaswegians die me graag verder wilden helpen met allerhande tips, links naar overzichtpagina's over de stad en zelfs persoonlijke rondleidingen door het stadscentrum van Glasgow. Het leukste aan de reacties was nog wel de diversiteit van de mensen en daardoor ook hun tips. Studenten, scholieren, werkende mensen en zelfs een senior stuurden hun favoriete spots en aan de hand van al deze tips heb ik mijn vier dagen in Glasgow goed vol kunnen plannen.


Alvast een paar tips:
 • Tchai Ovna Theehuis Ortago Lane Glasgow Zen RoomTchai Ovna


  Een zeer bijzonder theehuis vlakbij de Universiteit van Glasgow met meer dan 80 soorten thee en vegetarische gerechten. Je kunt in de tuin zitten op een zonnige dag, maar ook binnen kan je genieten van de thee in knusse zithoekjes. • Ashton Lane achter Byres Road met Cocktailbars en Restaurants GlasgowAshton Lane


  Vlak achter de alternatieve winkelstraat Byres Road in West End vind je Ashton Lane, een schattig en klein straatje vol met pubs, bars en restaurants. Hier kan je cocktails krijgen, alle soorten bier die je je maar kan voorstellen en je kunt er ook nog een hapje eten.
 • Jodie's in Argyle Arcades Juwelier Glasgow Engels Drop + Pacman Jodie's Jewellery Boutique


  De Argyll Arcade is een luxe gallerij vol juweliers. Het goud en zilver schittert je tegemoet, behalve bij Jodie's. Hier worden sieraden verkocht in de vorm van een lollie, Pacman en Engels drop.
 • In de komende dagen staan alle tips, verhalen en foto's van Glasgow online.

  Angela + Gwenny Buchanan Street Glasgow                   Necropolis Glasgow
  Shop & Club tour met Angela                                               De oude Necropolis van Glasgow  De twee dagen in Edinburgh heb ik zonder planning gedaan en dus ook zonder tips. Hierdoor was ik in de prachtige hoofdstad van Schotland minder goed voorbereid, maar gelukkig was mijn persoonlijke reisleidster Tina mee. Zij heeft me alle mooie en bijzondere plekken laten zien die Edinburgh te bieden heeft, inclusief een Spooktour door de ondergrondse gangen van de eeuwenoude stad.

  Wellicht komen de verhalen over alles wat ik Edinburgh heb gezien ook nog op deze weblog, maar voorlopig staan hier alleen even de foto's:  Hieronder staat een kort fragment van het begin van de Ghostly Underground Tour met Mercat Tours-gids Jane. Op dit filmpje vertelt en demonstreert zij hoe vroeger de straffen werden uitgevoerd op het marktplein. Niet alleen criminelen, maar ook 'de gewone mens' kon gestraft worden als hij/zij bijv. de Koning beledigde. De rondleiding vervolgde zich later onder de grond, in de oude ondergrondse ruimtes van Edinburgh waar het schijnt te spoken. (filmen kon niet hier)

  Naast deze ruimtes is er ook nog de Mary King's Close, een ondergrondse straat waar het spookt. Deze straat werd dichtgemetseld toen daar de pest uitbrak. Tientallen mensen leefden nog, maar konden de straat niet meer verlaten en zijn uiteindelijk aan uitdroging/uithongering overleden. Nog steeds gaan er verhalen over de geesten van de overledenen die geen afscheid kunnen nemen van hun huizen.  In de komende dagen staan alle tips, verhalen en foto's van Glasgow online.

  Geen opmerkingen: