Pagina's

woensdag 7 december 2011

De Poolse Sinterklaas: wie kent hem niet?

Niet alleen in Nederland wordt het Sinterklaasfeest gevierd. Ook in Polen kunnen ze er wat van, al gaat het er daar wel heel anders aan toe dan bij ons. Hier kennen ze geen pakjesboot, hebben ze geen Zwarte Pieten en komt Sint Nicolaas helemaal niet uit Spanje, maar uit de stad Myra in Turkije. De feestdag in December gaat in Polen veel meer om de heilige bisschop, de Goedheiligman die bekend staat om zijn gulle giften aan de minder bedeelden, dan om de viering die we in Nederland kennen.

Ook schrijven ze geen gedichten en maken ze geen surprises voor elkaar. Wel doen ze kadootjes in de schoenen van kinderen, mits er een schoorsteen is. Aangezien veel Polen in een flat wonen en dus geen schoorsteen hebben, worden hier de kadootjes onder het kussen verstopt. Pakjesavond is ook niet aan de orde in Polen, aangezien het feest hier gevierd wordt overdag op 6 december.

Pepernoten en chocoladeletters kennen ze niet hier, maar bij de supermarkt kun je wel chocolademunten kopen. Al zijn dit dan geen echte Poolse choco-Złoty's maar Duitse euro's. Dit zal te maken hebben met het feit dat het een Duitse supermarkt van het goedkope segment is. Opvallend is ook dat de roe hier veel populairder is dan in Nederland. Veel kinderen krijgen standaard een roe onder hun kussen, met daarbij het dreigement dat als ze hun gedrag niet verbeteren, ze het jaar erop een nog veel grotere roe zullen ontvangen.


Op Radio 1 sprak ik over het Poolse Sinterklaasfeest Święty Mikołai in de nacht van dinsdag op woensdag bij WNL:


 

1 opmerking:

Carel Janssen zei

Sorry, maar het feest van Sint-Nicolaas is op 6 december, ook in Nederland! Op 5 december is het Sinterklaasavond! Zoals we ook Kerstavond hebben, het vigilie (Wake) van Kerstmis. En natuurlijk Oudejaarsavond!! Zo zit dat dus!

Carel Janssen