donderdag 11 augustus 2011

Een nacht in de cel in Ljubljana


De deur valt piepend en krakend in het slot, je hoort het geluid van de sleutel die draait in het slot en daar zitten we dan, in de cel. Met zijn drieën. Met internetverbinding, laptops, telefoons en al onze bagage, dat dan weer wel. En ook hebben wij zelf de sleutel van onze cel. Oh, en we betalen er ook meer dan twintig euro per nacht voor om in de gevangenis te mogen slapen. Een aparte ervaring, zoals eigenlijk alles is in Ljubljana.


Eerder deze week schreef ik al over het vrije leven in Metelkova Mesto in Ljubljana. Dit vrijstaatje midden in de hoofdstad van Slovenië is sinds 1993 gekraakt, nadat Slovenië zich in 1991 had losgevochten van Joegoslavië. Het terrein behoorde tot het Joegoslavische leger en bestond uit barakken, opslagruimte en een militaire gevangenis. Er is weinig overgebleven dat nog denken aan de tijd dat het leger hier in Ljubljana gevestigd was, behalve Hostel Celica.

Dit hostel is ooit door de Lonely Planet uitgeroepen tot hipste hostel ter wereld. Meer dan tachtig kunstenaars hebben hun handen uit de mouwen gestoken om van elke cel een bijzondere hotelkamer te maken. Elke kamer is weer anders: met ronde bedden, glazen vloeren, trappetjes en ladders, wandschilderingen en foto's aan de muur. Een nachtje in één van deze cellen is een echte aanrader tijdens een bezoek aan Ljubljana. Voor de wat meer op-de-centjes-lettende-reizigers zijn er natuurlijk ook bedden in slaapzalen te boeken. Hostel Celica heeft een bar en restaurant, een terras en een tuin met hangmatten en strandstoelen. Uitermate geschikt om in bij te komen na een avondje stappen in Metelkova Mesto.

In mijn volgende blog lees je meer over Metelkova Mesto en haar bijzondere bewoners en bezoekers.For English version click here

Geen opmerkingen: